Allt om migrän

Orsaker till migrän

Vad som utlöser migränanfall varierar från person till person och kan beror på många olika faktorer.

En teori är att personer med migrän har en medfödd defekt som påverkar hjärnans förmåga att hantera signaler. Enkelt uttryckt betyder det att personer med migrän har ärvt en överkänslighet i hjärnan som i sin tur aktiverar det så kallade trigeminovaskulära systemet. Då frisätts ämnen som skapar inflammation och vidgning av kärlen och därmed huvudvärk.

Migräntröskel

Vad som utlöser migränanfall varierar från person till person, men det varierar också för personen över tid. Detta kallas för migräntröskeln, och handlar om hur benägen en person är att påverkas av triggande faktorer. I vissa perioder kan en persons migräntröskel vara hög och kan då ’’stå emot’’ mer, medan en person med en låg tröskel är mer mottaglig för att påverkas av triggande faktorer.

Hjärna med migrän

Vanliga triggers

Det finns många utlösande faktorer för migränanfall:

Om du utsätts för stor psykisk belastning, kanske något jobbigt eller traumatiskt händer, kan det påverka kroppen. Det är vanligt att reagera på stress med att spänna kroppen, och att jobbiga tankar som flödar i huvudet inte låter dig slappna av. För många kan motion hjälpa kroppen att slappna av, kanske en promenad eller yoga – prova dig fram. Du kan också testa att slappna av med andnings- och avslappningsövningar.

Se till att du äter regelbundet för att förebygga migränanfallen.

Precis som med måltider så gäller det att ha goda sömnvanor och att sova vid regelbundna tider.

Tyvärr kan några av mångas favoriter vara bidragande faktorer till migränanfall, som choklad, starka ostar, citrusfrukter och rödvin.

Alkohol kan vara en stark trigger för migränanfall.

Många med migrän kan ha en överkänslighet för ljus, ljud och doft och kan därför reagera starkt på det.

En viktig faktor som påverkar migrän är hormonella förändringar, särskilt hos kvinnor. Studier visar att kvinnor i fertil ålder drabbas av migrän i mycket högre utsträckning än män, vilket troligtvis är kopplat till reproduktionscykeln och hormonella förändringar. Här kan du läsa mer om migrän vid mens och migrän under graviditet.

Forskning visar även att miljöfaktorer som väderförändringar kan påverka migrän. I en omfattande studie med över 7 000 deltagare observerades ett samband mellan högt lufttryck, hög temperatur och en ökning av fall med primär huvudvärk på akutmottagningar.

Överanvändning av läkemedel kan påverka din migrän. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska hantera och medicinera sin migrän och i stunden kan man av desperation ta till alla möjliga mediciner, och i stora mängder. Prata med din läkare om vilken medicinering som fungerar för just din situation och skriv ner i din huvudvärksdagbok hur olika mediciner påverkar dig och din migrän.

Identifiera dina triggers

För att identifiera vad det är som triggar just din migrän kan det vara hjälpsamt att föra en huvudvärksdagbok för att spåra mönster i anfallen och de omständigheter som omger dem.

Källor
  • Internetmedicin.se. Utlösande faktorer och migräntröskel, neurologi, migrän.
  • Lu.se, Lunds universitet. Sambandet migrän och menstruation, 2021.
  • Netdoktor.se. Webbinarium: Vägen till bättre livskvalitet trots huvudvärk och migrän, Mattias Linde, 23 januari 2024.
  • 1177.se. Huvudvärk och migrän.